Основные рубрики





31.12.2013

Как мошенники обманули пенсионерку на все ее сбережения и недвижимость

Ушлым торговцам <laquo;чудодейственных<raquo;...


2.09.2013

Под Новополоцком обнаружили лесную нарколабораторию

Новополоцкие сыщики в лесу недалеко от...


31.08.2013

В Поставском районе прорвало водохранилище

Вчера в Поставском районе на водохранилище...


30.08.2013

В Новополоцке незадачливые угонщики на украденной "Волге" попали в аварию

Преступникам, одному и которых 24, а другому...


Тематические страницы

Автосервис

ЧЕЛОВЕК ГОДА ВИТЕБЩИНЫ




Ссылки на сайты

 

Витебский областной исполнительный комитет. Официальный сайтTUT.BYВитебская областная филармония

Читателям

Чтобы улучшить связь с читателями, «Народнае слова» открывает виртуальную «жалобную книгу». На нашем сайте вы можете оставить свое замечание по любому поводу. А журналисты «НС» постараются отреагировать на каждое такое обращение быстро и по существу.

 

Жалобная книга


Расписание поездов

Календарь материалов


«    Январь 2013    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Архив новостей


Архив новостей по месяцам

Сентябрь 2015 (7)
Август 2015 (13)
Июль 2015 (8)
Ноябрь 2014 (3)
Октябрь 2014 (6)
Сентябрь 2014 (25)

 

Опрос сайта

Надо ли в наше время откладывать на «черный день»?

надо, ведь жизнь очень непредсказуема
нет, тем более что деньги постоянно обесцениваются
может, и надо, но я это делать не в состоянии

Ключевые слова

Требуется для просмотраFlash Player 9 или выше.

Показать все теги

Статистика сайта

Новости Беларуси

Спецпроекты "Народнага слова"

 


БРЕНДЫ ПРИДВИНЬЯ: ПРАВИЛЬНЫЙ ВЫБОР

Большая семья

ВИЦЕБШЧЫНА ТУРЫСТЫЧНАЯ

 

 

 

 

 

Рэцэпт хлеба Сцепаніды Лупач з Глыбоцкага раена ўключаны ў Дзяржаўны спіс нематэрыяльных гісторыка-культурных каштоўнасцяў Рэспублікі Беларусь


Рэцэпт хлеба Сцепаніды Лупач з Глыбоцкага раена ўключаны ў Дзяржаўны спіс нематэрыяльных гісторыка-культурных каштоўнасцяў Рэспублікі Беларусь

 

Нядаўна ўнікальная традыцыйная тэхналогія выпечкі жытняга хлеба, якой валодае Сцепаніда Лупач (на фота ўверсе) з Глыбоцкага раёна, уключана ў Дзяржаўны спіс нематэрыяльных гісторыка-культурных каштоўнасцяў Рэспублікі Беларусь. Па слядах гэтай навіны мы звязаліся з вёскай Дзеркаўшчына.

 

С. Лупач сцвярджае, што рэцэпт выпечкі хлеба ў іх родзе перадаваўся ад пакалення да пакалення на працягу апошніх 200 гадоў. У чым яго галоўны сакрэт?

 

– Па-першае, трэба добра вымесіць цеста, – кажа гаспадыня. – Зараз многія налаўчыліся выпякаць хлеб па-сучаснаму. Дабаўляюць дрожджы, штучныя інгрэдыенты, пякуць у мікрахвалёўцы, спецыяльнай хлебапечцы. Кажуць, смачна. Але матуля нас навучыла рабіць яго ў печы без дражджэй, на рошчыне. Праўда, гэта складаней, ды і часу траціцца больш. На першым бохане абавязкова раблю крыжык, таму і атрымліваецца на радасць. Падовы хлеб пяку на лістах клёна, аеру, дуба.

 

А яшчэ Сцепаніда Аляксандраўна ўмее пячы хлеб з салам, які называе «бутэрбродам». Паміж слаёў цеста кладзе кавалачкі сала, якое потым запякаецца. Апетытна, смачна.

 

Нарадзілася С. Лупач у Кобрынскім раёне Брэсцкай вобласці ў шматдзетнай сялянскай сям’і. Пасля заканчэння школы нейкі час працавала на цагельным заводзе. У 20 гадоў прыехала на Глыбоччыну да сястры Таццяны ў госці. Ёй спадабаліся прыгожыя краявіды, ветлівыя мясцовыя жыхары. Вось і вырашыла застацца. Адной з першых пакупак была дзежка для прыгатавання хлеба.

 

Сцепаніда Аляксандраўна працавала ў Тумашаўскім сельсавеце, магазіне, атрымала ў Полацку дыплом таваразнаўцы прамысловых і харчовых тавараў. Пакуль дзеткі, а іх у сям’і трое, былі малыя, жанчына часта мяняла месцы працы. Была загадчыцай клуба, поварам у школе, дзіцячым садзе.

 

– З цягам часу, – узгадвае яна, – мода на дамашні хлеб прайшла. І вось аднойчы, тады я працавала загадчыцай клуба-бібліятэкі ў Заваротах, былы начальнік аддзела культуры Глыбоцкага райвыканкама Марыя Паляк сказала, што на выставу нацыянальнай кухні «Беларускія прысмакі» трэба спячы хлеб. Прыйшла дадому і ўзялася за справу. Аказалася, што з гадамі навыкі не страціла. З таго часу і пяку.

 

Знатакоў дамашняга хлеба, як сцвярджае С. Лупач, на Глыбоччыне не злічыць. Сярод іх і старшыня райвыканкама Алег Морхат, і кіраўнікі мясцовых гаспадарак. Сцепаніда Аляксандраўна выпякала каравай да Дня беларускага пісьменства ў Глыбокім, для выстаў народнай творчасці, сустрэчы замежных гасцей, напрыклад, удзельнікаў Міжнароднага каталіцкага фестывалю хрысціянскіх фільмаў і тэлепраграм «Магніфікат». Настаяцель глыбоцкага сабора Раства Прасвятой Багародзіцы нават адвёз некалькі боханаў у Іерусалім. Асвяціўшы іх каля Гроба Гасподняга, раздаў вернікам.

 

Па словах метадыста раённага арганізацыйна-метадычнага цэнтра аддзела культуры райвыканкама Наталлі Нікіфаровіч, Сцепаніду Лупач часта запрашаюць на семінары, творчыя вечарыны, сустрэчы з народнымі майстрамі.

 

Дзякуючы таму, што яе тэхналогія прызнана нематэрыяльнай культурнай спадчынай Беларусі, магчыма, у хуткім часе ў Дзеркаўшчынскай школе будзе створаны факультатыў па вывучэнні прыгатавання мясцовых страў, пры Цэнтры культуры ці бібліятэцы
з’явіцца экспазіцыя, прысвечаная гэтай тэме. Ёсць задума правесці ў вёсцы фэст традыцыйнай кухні Глыбоччыны.

 

Застаецца дадаць, што ў Дзяржаўны спіс нематэрыяльных каштоўнасцяў таксама ўключана і тэхналогія прыгатавання стравы «Масляны баран». Робяць яе у вёсцы Мацюкова Глыбоцкага раёна. З дамашняй смятаны Тэрэса Струй (на фота ўнізе) разам з дачкой Марынай Хрол збіваюць масла, з якога потым мадэлююць «барана» з густой, кучаравай воўнай, васковымі рожкамі. Да таго ж Тэрэса Янаўна па старадаўніх рэцэптах вырабляе клінковы сыр, тварог, рулі, драныя бліны з мясам (пыжы).

 

Умелых, здольных людзей на Глыбоччыне шмат. А гэта азначае, што праславяць яны свой край яшчэ не раз.

 

Дзіяна Берніковіч, «НС». Фота Наталлі Нікіфаровіч.



28.01.2013

Количество комментариев: (0)

 

Новость посмотрели: 2534

 

Рейтинг материала:

 (голосов: 1)




 


Данная новость взята из рубрики: Традиции




Похожие новости по теме :

 

ВЯСКОВЫ ХЛЕБАПЁК МАРЫЯ МУРАЎЁВА


Адклад не ідзе ў лад. Колькі разоў пераконваўся ў слушнасці гэтага народнага выслоўя, але ніяк не магу выправіцца. У Марыі Сяргееўны Мураўёвай з вёскі Завяззе Шумілінскага раёна я выпадкова гас ... Читать полностью...

Работа горкая, ды хлеб салодкі


«Усё не бяда, калі ёсць хлеб ды вада», «Горкая работа, ды хлеб салодкі» – гэтыя і іншыя выслоўі, як ёмістая і дарэчная візітоўка верхнядзвінскіх хлебапёкаў, аздабляюць і ... Читать полностью...

НА АДНУ ШКОЛУ ПАМЕНШАЛА


З 35 школ Глыбоцкага раёна новы навучальны год пачнуць 34. З першага кастрычніка закрываецца базавая школа-сад у вёсцы Перадолы, у якой сёлета займаліся толькі 15 вучняў. Таму, як паведаміл ... Читать полностью...

Усе дарогі прывядуць у Глыбокае


Другога верасня ў Глыбокім пройдзе Дзень беларускага пісьменства. Да свята засталося роўна 200 дзён. А колькі запланаванага яшчэ трэба зрабіць, каб у Год кнігі здзівіць гасцей не толькі абноўленым з ... Читать полностью...

IМЯНIНЫ «СВIТАНКА»


15 гадоў таму адбылося першае выступленне перад аматарамі паэзіі членаў шаркаўшчынскага літаб’яднання «Світанак». І з таго часу гэтая суполка, створаная пры рэдакцыі раённай газеты «Кліч Ра ... Читать полностью...

«Там, дзе возера Глыбокае»


 У Глыбоцкім гарадскім Доме культуры адбылася прэзентацыя кнігі «Там, дзе возера Глыбокае» з серыі «Беларусь літаратурная». Выданне пабачыла свет напярэдадні Дня беларус ... Читать полностью...

Алфавіт у вулічным інтэр’еры


Напярэдадні Дня беларускага пісьменства ў Глыбокім з’явіліся загадкавыя літары. Справа ў тым, што сёлета ў чэрвені кіраўніцтва раёна прапанавала прадпрыемствам, арганізацыям і ўстановам горада п ... Читать полностью...

Каб прыхінуцца да вытокаў


Клуб-музей этнаграфіі ў вёсцы Вецяра, дзе 134 жыхары, працуе пяты год. Ідэю аб’яднаць пад адным дахам дзве ўстановы падала начальнік аддзела культуры Докшыцкага райвыканкама Інга Журомская. ... Читать полностью...

У Полацкім раёне адбудзецца бульбяны фэст


Свята, прысвечанае харчоваму сімвалу Беларусі, адбудзецца днямі ў Полацкім раёне. 23 ліпеня гасцей і ўдзельнікаў Бульбянога фестывалю - першага ў вобласці, а магчыма, і ва ўсёй краіне - прыме аграгара ... Читать полностью...

 

 

 

Оставить комментарии по данной публикации

Введите своё имя

Введите свой E-Mail:

Защитный код:Включите эту картинку для отображения кода безопасности
обновить код

Введитез защитный код